Dans och Hälsa

Dans och Hälsa

 

Genom tiderna har människor dansat, i samband med riter, vid framförande av berättelser, firande av högtider, uttryck av känslor, kommunikation, bearbetning av svåra tider/händelser, konstnärligt uttryck, för gemenskap mm. Men i grunden dansar vi för att vi mår bra av det, i både kropp och själ.

 

brain, heart, mind-5371476.jpg

 

I en tid med många utmaningar, är det lätt att tappa bort sej själv. För att inte tappa fotfäste och hålla oss i balans behöver vi ge oss själva tid att stanna upp och lyssna inåt för att märka, möta och ta hand om vårt inre och oss själva. När vi dansar och rör på oss starker vi kontakten till vår kropp och till vår livsenergi och vi blir mer närvarande.

Dessutom har forskning påvisat att positiva känslor väcks och stresshormonet kortisol minskar när vi lyssnar på musik. Att dansa hjälper till att reglera serotinen och dopominnivåerna i kroppen, något som motverkar både stress och nedstämdhet. Dans är dessutom en social aktivitet där människor träffas och umgås under rolika former.

 

 

Green Grass Dance på Hallandsgården, juli 2023!

 

”Hälsa handlar inte bara om fysisk träning och kroppsligt välbefinnande. Hälsa är att förebygga ohälsa genom att synliggöra, sprida kunskap och motivera. Det psykiska välbefinnandet är lika viktigt som det fysiska för att må bra i vardagen.” Folkspel 2024